Møllevangen 10B, Sørup, DK-3480 Fredensborg +45 2929 3000
Bogens 250 sider er let læste, men det gør den bestemt ikke dårligere. Den er i øjenhøjde og fænger med konkrete pointer - en bog som man ikke lige slipper med det samme.
Det handler ikke længere kun om chefskabet - lederskabet vil gøre forskellen
Bogen udpeger nye guidelines for bestyrelsens modus operandi. Uden at slække på kontrollen, så skal der ikke overraskende være mere fokus på det fremadrettede, og der stilles dermed større krav til selve ledelsen af bestyrelsesarbejdet. Det er ikke længere kun et spørgsmål om chefskab med fokus på planer, kontrol og at gøre de rigtige ting. Men nu i lige så høj grad et spørgsmål om lederskab med fokus på at få tingene til at ske og gøre tingene rigtigt. Bogen giver konkrete indspark til bestyrelsens sammensætning baseret på både faglige kompetencer og samspilsevner ift. teamet. En lind strøm af eksempler fra det virkelige liv er omsat til gode tjeklister for bestyrelsens egne refleksioner og ikke mindst selvevaluering.
Bestyrelserne skal turde udskifte sig selv
Måske en af de mest markante, men også mest værdiskabende pointer er, at bestyrelsen skal sikre at skifte sig selv ud, så den altid står stærkt i forhold til virksomhedens aktuelle og fremtidige udfordringer. En pointe, som jeg netop selv har praktiseret med et vagtskifte efter tre år som bestyrelsesformand i den familieejede bagerikoncern Kohberg Bakery Group.
Selskabet har gennemført et hurtigt gearskifte fra minus til plus i resultaterne siden 2012. Med betydelige investeringer i en ny strategi og produktionsanlæg til friskbrødskoncepter, samt et veloverstået direktørskifte, så var skinnerne lagt ud for det næste seje træk i selskabets udvikling. Det var derfor et naturligt tidspunkt at give stafetten tilbage til familiens holdingselskab KOFF, hvor et mangeårigt bestyrelsesmedlem overtog formandsposten i Kohberg. Samtidig blev supply chain kompetencer i bestyrelsen afløst af bagerkompetencer for at understøtte større strategisk fokus på friskbrødskoncepter. Som professionelt bestyrelsesmedlem handler det ikke om at pleje sin egen bestyrelseskarriere, men om at pleje virksomhedens karriere.
Uforudsigelighed kræver at du mestrer beredskabsplanernes kunst
En af de store udfordringer, som jeg også kender vel fra mit eget bestyrelsesarbejde, er trenden om uforudsigelighed. Tiden er ovre, hvor man på sikkert analysegrundlag kunne lægge den perfekte plan, som tilmed tog højde for konkurrentreaktionerne. En kombination af flere makro trends som globalisering, kompleksitet, uforudsigelighed og strategiske dilemmaer, sætter bestyrelsens og direktionens samlede forandringskraft under pres. Der skal være mere end én plan B klar, og de skal kunne eksekveres prompte, når de tidlige advarselslamper kalder på reaktion.
Med andre ord, så stiger både arbejdsbyrden og kravene til at forstille sig det uventede og gøre det umulige muligt. Det er en opgave som kræver sit team – hele vejen igennem fra bestyrelsen over direktionen til virksomhedens samlede medarbejderstyrke.
Set i dette lys, synes jeg at bogen, netop med sit fokus på både chefskab og lederskab, giver rigtig god inspiration og konkrete værktøjer for bestyrelsen til at skabe værdi både i med- og modgang.
Lige så relevant for direktører som for bestyrelsesmedlemmer
”Den aktive bestyrelse” har oplagt sit publikum hos nuværende eller kommende bestyrelsesmedlemmer, men den er også klog læsning for direktører – den giver mange spændende vinkler på, hvordan fremtidens bestyrelser kommer til at tænke og gebærde sig i samarbejdet med direktionen.
Hvis du har lyst til at læse bogen, så kan du bl.a. købe den her: www.gyldendalbusiness.dk
Held og lykke med bestyrelsesarbejdet fremad.
Mads Middelboe
Executive Advisor & CEO
Leadmore ®
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.leadmore.dk/