Leadmore logo vector

Møllevangen 10B, Sørup, DK-3480 Fredensborg      +45 2929 3000

Del via…

Abonner og få det hele med

Endelig kan du måle værdien af gode ledere

Jeg må simpelthen dele min begejstring over en bog om værdiskabende ledelse, som jeg netop har læst. Nu kan vi endelig måle på god ledelse. Mange har i årevis hævdet, at godt lederskab gør en markant forskel for virksomhedernes værdiskabelse. Dave Ulrich har med bogen ”The Leadership Capital Index” udviklet en konkret og operationel metode til at måle værdien af det gode lederskab.

 

 

En bog, som ikke kun giver anledning til refleksioner, men som også aktivt kan forbedre dit lederskab.

Selv har jeg i årevis praktiseret og rådgivet om balancen mellem Management spørgsmål om ”hvad” og Leadership spørgsmål om ”hvordan”. Fordi, alt for mange ikke har erfaringen eller tiden til at være både en god chef og leder på samme tid. Omend jeg selv kan dokumentere gode forretningsmæssige resultater, så har jeg altid savnet ”mellemregningen” på værdien af selve lederskabet, som jo gør det lettere at gentage succeser.

Forretningsorienteret HRM der vil noget

Dave Ulrich er ikke en hr. hvem som helst. Professor i Business Administration på Ross School of Business, University of Michigan. Han har skrevet mere end 30 bøger og 200 artikler, og han er en stor fortaler for forretningsdrevet HRM fremfor specialistdrevet. Som udgangspunkt henvender denne ”HRM” bog sig til investorer. Målet er at hjælpe dem med at sætte den rigtige pris på en virksomhed og vurdere risici baseret på ledelsens evne til at skabe fremtidig værdi. Men bogen er lige så relevant for bestyrelse og ledelse. Ej at forglemme, så er bogen en unik mulighed for vores mange HR specialister til at komme tættere på virksomhedens livsnerve, og dermed støtte sin ledelse med værdiskabende HRM.

Leadership Capital Index

The Leadership Capital Index er udviklet på basis af interviews og fokusgrupper med 70 amerikanske investorer. Ulrich har også analyseret en imponerende portefølje af research om leadership og værdiskabelse. Han konkluderer, at kvaliteten af lederskabet er en af de tre vigtigste parametre, når det gælder om at sætte værdi på en virksomhed. Mens investorer er relativt komfortable med de finansielle præstationer og industriens attraktivitet, så kniber det betydeligt mere med at vurdere kvaliteten af lederskabet. Derfor er et Leadership Capital Index et kærkomment operationelt værktøj.

Virksomheders værdi og risici er hidtil primært bedømt på materielle og finansielle aktiver, samt de ”klassiske” immaterielle aktiver som strategi, brand og kundetilfredshed. Dave Ulrichs koncept udvider nu bedømmelsen til også at sætte værdi på lederskabet. Hans mission er at materialisere de immaterielle lederskabsevner, så værdien af lederskabet kan tilgås analytisk og kvantitativt.

Top 5 værdiskabende lederskabsevner

Lederen Organisationen
  • Personlige
  • Strategiske
  • Eksekvering
  • Lede andre
  • Brand harmoni
  • Kulturfælleskab
  • Talentstyring
  • Præstationsansvar
  • Informations flow
  • Samarbejdsprocesser

De ti evner uddybes med helt konkrete kendetegn, f.eks. personlig robusthed, faglig og social intelligens, transparent vidensdeling, mobilisering af commitment og tilpasningsevne. Lederskabets indflydelse på værdiskabelsen, er som sådan ikke nyt, men jf. Ulrich har litteraturens studier stort set alle været endimensionale. Hans pointe er netop, at det er evnen til at mestre og mixe alle evner i enhver situation, som gør den store forskel.

Sådan beregner du dit Leadership Capital Index

Lederskabet bedømmes på de egenskaber, som Ulrichs research har vist driver værdi. Bogen tilbyder skemaer med egenskaberne og vurderingsspørgsmål for hver, som bedømmes på en skala fra 1 til 10. Summen beregnes og deles med antallet af spørgsmål, og herved fremkommer Leadership Capital Index scoren mellem 1 og 10. Du kan lave din egen vægtning af de enkelte egenskaber, hvis du i din situation vurderer noget er mere vigtigt end andet. Idéen er, at du nu både kan bedømme, kalibrere og benchmarke leadership mellem ledere, teams og virksomheder.

Er lederskab banalt eller kalder det på en metode?

Min egen erfaring er, at mange af lederskabets værdiskabere ofte er svære at praktisere i en travl hverdag. Management er med sine 2,5 milliarder Google-hits en veldokumenteret metode, som de fleste ledere har studeret på skolebænken, hvorfor de fleste behersker chefskabet. Leadership er med sine ”kun” 500 millioner Google-hits banalt, men lederskabet er alligevel svært for mange chefer, fordi det handler om mennesker og følelser, frem for kolde tal og fakta. Kun få behersker derfor begge dele på samme tid, hvorfor indsatsen typisk bliver ensidig og oftest fokuseret på de velkendte metoder i chefskabet. Heldigvis sætter Ulrichs Leadership Capital Index det gode lederskab i system for alle chefer.

Men lederskabet skal italesættes for at få daglig opmærksomhed, og her giver Dave Ulrich et "stjerne" eksempel fra filmens verden. Fra Oscaruddelingerne kan det noteres, at årets film kun i 20% af tilfældene også vandt prisen for bedste hovedroller, mens årets film i 70% af tilfældene også vandt prisen for bedste instruktør, som fik det hele til at spille.

Lederskab og regnskab

Som rådgiver om værdiskabende ledelse, så er Dave Ulrichs praktiske tilgang en fornøjelse at tage ved lære af. Han har gjort det muligt for alle lederskabselskere at måle værdien af sit lederskab – man kan ligefrem sige at holde regnskab med sit lederskab. Den operationelle kobling til virksomhedens værdisætning på investormarkedet, er jo det ultimative udtryk for værdien af det arbejde, som medarbejderne, ledelsen og bestyrelsen sammen præsterer.

Jeg er overbevist om, at et aktivt arbejde med The Leadership Capital Index vil kunne øge værdien af dit lederskab.  

 

Som en øjenåbner vil jeg opfordre dig til at tage Leadmore ® testen, som vil fortælle dig om din dyrebare tid er velfordelt mellem dine chefopgaver og lederopgaver.

ML hovedvgt blank uden pil og vs

 Start test her

Du kan finde Dave Ulrichs bog her: The Leadership Capital Index

 

God fornøjelse med dit lederskab!

Mads Middelboe

Executive Advisor & CEO

Leadmore ®

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Banebrydende muligheder i dansk ledelsespraksis me...
Godt at se en rigtig brancheforening for professio...

Relaterede indlæg

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.leadmore.dk/

Abonner og få det hele med

Abonner og få det hele med