Leadmore logo vector

Møllevangen 10B, Sørup, DK-3480 Fredensborg      +45 2929 3000

Del via…

Abonner og få det hele med

Professionelle bestyrelser er ikke kun for de store

Alle aktieselskaber og anpartsselskaber, som i tre år har haft mere end 35 ansatte, er forpligtiget til at have en bestyrelse. Af Danmarks ca. 80.000 anpartsselskaber er det kun ca. 1.000, som er forpligtiget, men det faktiske antal er ca. 12.000 - mange ejere af mindre anpartsselskaber har altså set værdien i en ”frivillig” professionel bestyrelse.

JO Informatik er et eksempel fra min egen bestyrelsesportefølje – et mindre dansk software selskab som designer og udvikler digitale arkiver og software til digital forvaltning. Ejerlederen Jesper Olsen besluttede for tre år siden at etablere en professionel bestyrelse, og siden tog værdiskabelsen fart. Omsætningen er vokset med 66% de seneste to år, et negativt resultat er vendt til plus, og selskabet følger konsekvent sin strategi, som senest også har givet entré på det norske marked.

 

 

Smag på et udpluk af højdepunkter fra en artikel om JO Informatiks erfaringer:

Professionel sparring

”Som ejerleder er man ofte helt alene og kan ikke overskue at kaste sig ud i store planer. Med en professionel bestyrelse får man nogen af sparre med omkring sin strategi og målsætninger, og man kan snakke om, hvordan virksomheden kan få ført strategien ud i livet,” siger advokat Henrik Hornsleth fra Advodan, der er formand for bestyrelsen i JO Informatik.

Vidste ikke det ville blive så godt

”Det er bestyrelsesmedlemmernes erfaring, der tæller. De har nogle værktøjer og redskaber i bagagen, som vi som lille virksomhed ikke kender til. De er i stand til at analysere virksomheden på kryds og tværs, stille kritiske spørgsmål, kigge på indtjening i forhold til forskellige parametre og bruge forskellige budget- og strategiværktøjer. De kigger på forretningen på en anden måde, end jeg selv kan, og er gode til at påpege, hvor vi er gode, hvor vi tjener pengene, og hvilke områder vi bør satse på i fremtiden. Bestyrelsen har givet os redskaber til at lægge en strategi og styre efter fastsatte mål. De har leveret et meget seriøst stykke arbejde,” siger Jesper Olsen fra JO Informatik. 

Har nogen at vende ideerne med

Ifølge bestyrelsesmedlem Gorm Erich Jensen havde ejerleder Jesper Olsen mange ideer, da bestyrelsen blev samlet. Men han manglede nogen at vende ideerne med:

”Bestyrelsen har kunnet stille ham anderledes spørgsmål, end dem han er vant til. Vi har kunnet skubbe til ham om f.eks. at ansætte nogle flere medarbejdere eller se nye markeder og forretningsmuligheder. Vi har tvunget den daglige ledelse til at styre mere og løbende fulgt op på, om virksomheden har nået sine mål og stillet ledelsen til regnskab for dette. Det har givet ledelsen mere drive og gjort dem mere bevidste om, hvad de har leveret, og hvad de skal levere i den næste periode, hvilket har ført til meget bedre resultater,” siger bestyrelsesmedlem Gorm Erich Jensen, som til dagligt er partner i it-virksomheden Wisepeople.it i Hørsholm.

Lægger pres på ledelsen

Ud over Jesper Olsen består ledergruppen i JO Informatik desuden af Jeanett Egesø, der er ansvarlig for salg og markedsføring.

”Bestyrelsen presser os til at tænke mere strategisk og langsigtet omkring marked, produkter og medarbejdere. Tidligere have vi mest fokus på de daglige opgaver. Nu tænker vi i stedet halve og hele år frem i tiden,” siger Jeanett Egesø.

Professionelt bestyrelsesarbejde starter positiv udvikling

”Når man skal rekruttere til sin bestyrelse, skal man være lige så seriøs, som når man hyrer almindelige medarbejdere, og se på, hvilke kompetencer, der er brug og så gå efter de rette profiler,” siger bestyrelsesmedlem Mads Middelboe, som har 30 års erhvervserfaring i TDC, dagligvarebranchen og som strategi- og ledelsesrådgiver i sit eget firma Leadmore.

”Som bestyrelse går vi ind og hjælper til med værdiskabende ledelse. Fordelen for JO Informatik er, at virksomheden får råd til at trække på en bred vifte af kompetencer, som den ellers ikke ville have råd til ved ansættelse af tilsvarende lederprofiler,” siger Mads Middelboe.

Du kan læse hele artiklen om JO Informatik her.

 

For ejerleder Jesper Olsen blev hans professionelle bestyrelse en værdifuld øjenåbner. Det kan virke lidt skræmmende at slippe tøjlerne, når man har været vant til at styre det hele selv. Men Jesper Olsen har oplevet mange åbenlyse fordele. Du kan hente mere inspiration i et Berlingske Business interview med ham her.  

 

Held og lykke, hvis du selv er ved at stige ombord på bestyrelsesrejsen.

 

Mads Middelboe

Executive Advisor & CEO

Leadmore ®

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

To succesfulde virksomhedssalg seneste seks månede...
Klar bestyrelsestrend med professionalisering og k...

Relaterede indlæg

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.leadmore.dk/

Abonner og få det hele med

Abonner og få det hele med