Leadmore logo vector

Møllevangen 10B, Sørup, DK-3480 Fredensborg      +45 2929 3000

Del via…

Abonner og få det hele med

Hold dig altid gode venner med banken

En virksomhed har naturligvis mange interessenter, som skal plejes, både i vækst- og nedgangstider. Men i begge tilfælde er det klogt at holde sig gode venner med banken. I væksttider med god lønsomhed kan det handle om finansiering af investeringer, mens det i nedgangstider med likviditetsudfordringer kan handle om troværdighed og bankens fleksibilitet i forhold til lån og kredit. 

 

 

Bankerne er jo generelt blevet mere forsigtige med at påtage sig risiko, så deres kreditkomiteer skal have det bedst mulige beslutningsgrundlag. I dag kræver det med andre ord mere af virksomheden, at få banken til at stille op.

 

Gør banken til din partner

Brug derfor den nødvendige tid på at pleje banken og hav altid en åben og transparent dialog, også når det går godt. Banken kan jo blokere for selv den bedste plan, så sørg først og fremmest for at få driftstallene til at tale deres eget sprog med positive resultater. Involver banken tidligt i strategi- og investeringsplaner ved fx at holde kvartalsvise statusmøder og et årligt budget- og strategimøde med præsentationer og dokumentation målrettet banken og kreditværdighed. Husk at banken typisk ikke kun efterspørger et årsbudget, men et periodiseret budget for både resultatopgørelse og likviditet. Netop periodiseringen kan volde problemer i virksomheder, hvor både regnekraften og evnen til at forudsige salgs- og faktureringsrytmen kan være begrænset. I disse tilfælde er det bedste gæt på periodiseringen bedre end ingen gæt overhovedet. 

Spil med åbne kort

Gør også en dyd ud af at rapportere månedsøkonomien korrekt og rettidigt, også når tallene er dårlige. Netop når tallene er dårlige er afvigelsesforklaringerne alfa omega. Er det blot tidsmæssige forskydelser af omsætning og omkostninger, eller er der et underliggende problem med salg og produktivitet. Og i givet fald, hvad er så planen og timingen for at rette det op. De fleste vil hellere vide, end ikke vide, lidt ligesom med DSB, hvor vi hellere vil kende forsinkelsen og kan agere på den, end at blive holdt uvidende hen.

Jeg stiller gerne op til uforpligtigende dialogkaffe, hvis du vil vende en konkret sag.

 

Mads Middelboe

Executive Advisor & CEO

Leadmore ®

 

Tidligere artikler i seríen om professionelle SMV bestyrelser:

Udnyt SMV potentialet med professionelle bestyrelser

Sådan sætter du som ejerleder det rigtige bestyrelseshold

Når bestyrelsesholdet er på plads, skal der allerførst styr på ”husholdningen”

Når ”husholdningen” er på plads, så handler det om ”hvad” og ”hvordan”

Sådan kan du finde tiden til dit bestyrelsesarbejde

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

”Du må godt” ringe til en ven
Sådan kan du finde tiden til dit bestyrelsesarbejd...

Relaterede indlæg

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.leadmore.dk/

Abonner og få det hele med

Abonner og få det hele med