Leadmore logo vector

Møllevangen 10B, Sørup, DK-3480 Fredensborg      +45 2929 3000

Del via…

Abonner og få det hele med

Få en professionel bestyrelse med fokus på både ”know-what” og ”know-how”

Medarbejderne skaber værdi via kunderne, men dygtige ejerledere oplever alligevel, at det kan være svært at få de gode planer til rent faktisk at ske. De er ofte begravet i daglige hands-on gøremål. Her kan en aktiv og professionel bestyrelse med bred leadership erfaring give et kompetencetilskud til forløsning af medarbejdernes fulde potentiale - endda til fornuftig pris.

 

Leadership Board Trend

5 værdiskabende grunde til at få en professionel bestyrelse

Hvis din virksomhed ikke allerede har en professionel bestyrelse, så er her 5 gode grunde til det:

  • Undgå at føle dig alene med udfordringerne på toppen

  • Hjælp til at udvikle de rigtige planer og fuldføre planerne rigtigt

  • Hurtig adgang til erfaringer med nye trends, fx teknologi, digitalisering og forandringsledelse

  • Hjælp til at håndtere stor kompleksitet og uforudsigelighed under korte deadlines

  • Komme på forkant med det bedste generationsskifte eller salg af virksomheden 

Leadership er et uudnyttet potentiale

Kun 25% ledere er gode ledere, halvdelen er ”kun chefer”, og 25% er dårlige supervisors (Simple Leadership Strategies™ 2012). Hele 77% ledere opfatter sig selv inspirerende (McKinsey Organizational Health Index 2013), men rent faktisk finder 82% medarbejdere deres ledere uinspirerende (Gallup Engagement Survey 2016). Anerkender du, at inspirerende lederskab korrelerer positivt med engagement (+32%), tilfredshed (+46%) og resultater (+16%), så er der grund til at tro, at bedre lederskab driver mere værdi (McKinsey Organizational Health Index 2013). Og hvorfor skulle det ikke også gælde danske SMV’er?

 

 

Management handler om ”hvad” og leadership om ”hvordan”

Selv den bedste plan kan fejle med halvhjertet lederskab, mens den næstbedste kan blive en succes med godt lederskab. Som chef har du derfor to lige vigtige roller for at skabe forandringer og resultater. Chefrollen (management), som primært handler om ”hvad”, og om at gøre de rigtige ting. Her er fokus på tørre tal og kolde fakta. Du kan også kalde det ”skrivebordsrollen”, fordi det handler om det du kan skrive ned og regne ud. Lederrollen (leadership), som primært handler om ”hvordan”, og om at gøre tingene rigtigt. Her er fokus på mennesker og følelser. Du kan også kalde det ”ølkasserollen”, fordi det handler om det du skal fortælle og gøre for at skabe engagement og de nødvendige evner. 

 

 

Desværre er lederskabet svært for mange chefer

Management er en veldokumenteret metode, som de fleste chefer behersker. Derimod er leadership på én gang banal og svær for mange. Kun få er fødte ledere, hvorfor indsatsen ofte bliver ensidig og fokuseret på de velkendte metoder i chefskabet. Det kan også være svært at finde tid til leadership, når fokus på tal og fakta presser sig på fra fx bestyrelsen eller banken.

Værdiskabende ledelse kan skabe den rette balance

Værdiskabende ledelse er en praktisk metode, som du kan bruge til at sikre balancen mellem chefrollen og lederrollen - lidt ligesom komponisten og dirigenten, hvor dirigenten sikrer den smukke lyd via perfekt eksekvering. Den kan hjælpe dig med at forstå leadership, og ”budgettere” og ”kontrollere” leadershiptid i din kalender. Derved kan du skabe en stærkere sammenhæng mellem ambitiøse mål, indsatser og medarbejdernes forståelse af retning, resultatkrav og råderum. Management x Leadership = Value2, for nu at sætte det på en "chefs" formel. Personligt har jeg erfaret, at den optimale balance mellem ”hvad” og ”hvordan”, støttet af et troværdigt og overbevisende ”hvorfor”, gør det muligt at skabe hurtigere forandringer og levere bedre resultater – fordi en involverende og holistisk tilgang skaber meningsfyldte jobs for alle.

Den værdifulde bestyrelse sætter også fokus godt lederskab

En professionel bestyrelse er en overkommelig udgift i forhold til at ansætte og integrere erfarne ledere i din ejerlederkultur. Det kan tilmed være en værdifuld investering, fordi du over tid kan tilpasse holdet til omskiftelige udfordringer. En bestyrelse bidrager typisk med management viden fra din egen branche eller tilmed kærkommen inspiration fra andre. Det er værdifuld coaching, når du skal træffe rigtige beslutninger om ”hvad” og ”holde snuden i sporet”. Men et velvalgt bestyrelseshold med et stærkt leadership mindset kan også coache dig på ”hvordan”, så dine gode planer og mål kommer i hus. Det kan være uprøvet mark, men som med andre nye måder at drive forretning på, så skal det komme fra toppen.

 

Helt konkret kan bestyrelsen udover tal og fakta også efterspørge rapportering og debat om leadership. Har vi engagement i en fælles vision, strategi, kultur og værdier? Deler vi en brændende platform, eller et brændende hjerte? Er alle i stand til selv at træffe de svære beslutninger? Er ledelsen synlig og kommunikerer klart og konsistent via dialog? Er vi dygtige til at skabe relationer og bruge netværk? Begejstrer og udvikler vi hinanden?

Og hvis ikke, ”hvordan” gør vi det så? Sidst men ikke mindst, så kan bestyrelsen være med til at sikre dig den nødvendige tid til også at komme op på ”ølkassen”.

Held og lykke med din bestyrelse.

Mads Middelboe

Executive Advisor & CEO

Leadmore ®

 

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Som ejerleder kan det betale sig at dele koden til...
Går kapitalfondes bestyrelsestrend fra management ...

Relaterede indlæg

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.leadmore.dk/

Abonner og få det hele med

Abonner og få det hele med