Leadmore logo vector

Møllevangen 10B, Sørup, DK-3480 Fredensborg      +45 2929 3000

Del via…

Abonner og få det hele med

Sådan sætter du som ejerleder det rigtige bestyrelseshold

At sætte et godt bestyrelseshold kræver et grundigt forarbejde. Som ejerleder kræver det øvelse og tager tid, men det lønner sig. Bestyrelsesteamet skal jo lede dig og dit ledelsesteam, og skal derfor besættes lige så grundigt, som var det dit ledelsesteam eller andre nøglemedarbejdere.

Grundigt forarbejde

Lav kravprofiler, ikke løse tanker og drømme, men brug god tid på at opstille de faglige kompetencer du selv og dine ledere mangler, og ikke mindst den kemi og holdninger, som kan spille dig og dine ledere og medarbejdere gode. Bestyrelsesholdet skal spejle forretningens udfordringer og muligheder både ”i dag” og ”i morgen”. For at få maksimalt udbytte af bestyrelsen skal medlemmerne gerne kunne danne flere sparringspar med direktionen, og også gerne med operationelle ledere og projekter. Drøft dine ønskeprofiler og mulighed for at finde og tiltrække dem med en erfaren sparringspartner før du sætter jagten ind.

 

 

 

Brug dit netværks netværk

Dit netværk kan ofte lede dig til de rette profiler, ikke nødvendigvis i første række, men ”længere ude” i dit netværk. Så hjælp dit netværk til at hjælpe dig ved at dele dine præcise og tydelige profiler – gerne opdelt på både faglige færdigheder og kemi og holdninger. Figurerne ovenfor er blot eksempler på, hvordan du kan arbejde struktureret med krav profilerne ved at bruge Excel og grafik. Fordelen er, at du kan skabe overblik og ”lege” med dine profilkrav indtil du synes du har de helt rigtige profilkrav, og du kan sammenligne dine aktuelle kandidater med kravene og hinanden, når du har mødt dem.

Et godt sted at starte jagten i netværket er hos din revisor, advokat eller banken og selvfølgelig hos dine forretningsforbindelser og øvrige netværk. Gode referencer er kun et udgangspunkt, sørg for at du selv får et grundigt indtryk af kandidaternes faglige profil og jeres kemi. Rekruttering via opslag eller headhunting koster og kan være dyrt, men det kan betale sig, hvis dit netværk ikke er stærkt nok til at finde kandidaterne, eller hvis du har brug for professionel hjælp til at vurdere dem .

Giv plads til en professionel formand

Sæt ikke dig selv for bordenden, udnævn en formand, som leder bestyrelsesarbejdet, så du kan fokusere på at deltage i møderne og få udbytte med hjem til driften. Undgå ”tantebestyrelser”, dvs. bestyrelser, som kun består af familie, venner og bekendte. Det kan være en stor mundfuld at gå på jagt efter en professionel bestyrelse i ét hug, så en mulighed kan også være at starte med formanden, og sammen kan I så lægge den videre plan for at sætte hele holdet.

Hvad koster en professionel bestyrelse?

Den professionelle bestyrelse er ikke bare professionel, den kan professionalisere hele din virksomhed ved at åbne en ny verden af måder at arbejde på. Anerkend derfor, at bestyrelsesmedlemmer hjælper dig med at skabe værdi, så honorer dem – du har ikke brug for venstrehåndarbejde. Forskellige undersøgelser af bestyrelseshonorarer indikerer, at det årlige honorar/år kan ligge mellem 25.000 kr. til 145.000 kr. for menige bestyrelsesmedlemmer, og mellem 40.000 kr. til 330.000 kr. for bestyrelsesformænd – nogen endnu lavere og nogen endnu højere. De store spænd er bl.a. udtryk for undersøgelsernes datasammensætning ift. antal virksomheder der indgår, antal ansatte og omsætning. Du kan selv tjekke detaljer her: cbs.dk/Bestyrelser i ejerledede virksomheder og Board Partner Bestyrelsesrapport 2018.

Garder din professionelle bestyrelse med en forsikring

Professionelle bestyrelsesmedlemmer betyder ikke kun, at de har erfaring, men at de helt eller delvist lever af det, og derfor tager arbejdet alvorligt og står på mål overfor ejeren, medarbejdere, kunder, leverandører og kreditorer. Det er selvfølgeligt et stort ansvar at være direktør, men også at være bestyrelsesmedlem. Går noget galt kan det slemt nok koste ejeren dyrt, men direktører og bestyrelsesmedlemmer kan tilmed ifalde personligt erstatningsansvar. Derfor bør du sørge for at have en udvidet bestyrelses- og direktionsansvarsforsikring, som de fleste professionelle bestyrelsesmedlemmer også vil betinge sig for påtage sig ansvaret på dine vegne.

Jeg stiller gerne op til uforpligtigende dialogkaffe, hvis du vil vende en konkret sag.

 

Mads Middelboe 

Executive Advisor & CEO

Leadmore ®

 

Tidligere artikler i serien om professionelle SMV bestyrelser:

Udnyt SMV potentialet med professionelle bestyrelser

 

 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Når bestyrelsesholdet er på plads, skal der allerf...
Udnyt SMV potentialet med professionelle bestyrels...

Relaterede indlæg

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.leadmore.dk/

Abonner og få det hele med

Abonner og få det hele med